Karakovan Nedir, Karakovan Balı

 

Karakovan eski çağlardan gelen bir kovan biçimi olarak bilinmektedir. Karakovan günümüzde sepet olarak örülüp içine arı yerleştirip balı elde etmek için kullanılıyor. Karakovan son zamanlarda arıcılar arasında rağbet gören bir arı ürünüdür.

Karakovan Nedir?

Karakovan ilk başlarda sepet örülerek ve dışı gübre veya çamur ile kaplanarak kullanılmaktaydı. Karakovan son zamanlarda çeşitli olarak karşımıza çıkmaktadır. Karakovan için bazen kütüklerden yapılan kovanlar görüldüğü gibi normal kovan gibi olupta içinde çember şeklinde çıta bırakılarak karakovan balı üretimi yapılmaktadır.

Karakovan için yapılan sepetler eski ve ilkel yöntemlerden biridir. Arıcılık Malzemesi olarak yeni ve kullanışlı karakovan çeşitlerimiz stoklarımıza yakın bir süre sonra girecektir.

Karakovan arıcılar için çok zor bir yöntemdir. Çünkü kılavuz petek vermeden arıların kendi öreceği için güçlü koloniler olması gereklidir. Karakovan sepeti veya kovanı büyük yapıda olmalıdır. Küçük karakovanlarda arı oğul vermesi kaçınılmazdır ve senede 2 veya 3 sefer oğul verebilir.

Karakovan Balı

Karakovan balı ilkel sepetlerde veya kütükler içerisinde arıların kendi mum salgıları ile ördükleri peteklere yaptıkları ballara karakovan balı denir. Karakovan balı çok şifalı bir bal çeşitidir. Çeşitli hastalıklarda tedavi veya bağışıklık kazandırılmak için kullanılmaktadır.

Karakovan balı ülkemizde hemen hemen her yerde üretimi yapılmaktadır. Karadeniz ve Ege Bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Karakovan balı şeker hastalığı olan kişilerde şeker yerine bal tavsiye edilmektedir. Karakovan balı şekeri yükseltmeyerek dengede tuttuğu tıbbi deneylerle kanıtlanmıştır.

Karakovan balı heryerde bulunabilir fakat orjinal olmasını dikkat ediniz her karakovan balı ambalajı olanlar karakovan balı değildir. Lütfen karakovan balı alacağınız zaman arıcıdan almaya dikkat ediniz.

Karakovan Balı Fiyatı

Karakovan balı fiyatı 150-200 TL arası değiştmektedir. 2021 yılı için fiyat aralığı 200 ila 300 TL arasında fiyatlanması beklenmektedir. Karakovan balı fiyatı neden bu kadar yüksek diye soran olan okuyucularımız için açıklamak gerekirse; karakovan balı arının hiç bir takviye verilmeden kendi mum salgıları ile salgıladıkları peteklere yaptığı için karakovan balı fiyatı diğer süzme ballara göre pahalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arıcılıkta Nasıl Başarılı Olunur

Propolis, Propolis Nedir, Propolis Faydaları